Izkušnje študentov/Student experiences:

Leto izmenjave: 2022/2023

 1. Splošne informacije o izmenjavi:
Država in naziv univerze, kjer je potekala študentska izmenjava: Estonija, Tallinn University of Technology
Fakulteta oz. department kjer ste opravljali izpite Taltech
Semester izmenjave in študijsko leto izmenjave 1.       Semester, 2022/23
Približno število tujih študentov (kako velika skupina tujih študentov na izmenjavi) Nekje med 100-200
Jezik predavanj in izpitov Angleški
 1. Izmenjava je potekala z namenom:
1. opravljanje del študijskih obveznosti v obliki predavanj in opravljanja izpitov
2. priprave zaključnega oz. raziskovalnega dela
 1. Katere študijske predmete bi priporočili študentom, ki se odločajo študirati na omenjeni instituciji (prosimo, če zraven predmetov navedete tudi spletne strani predmetov)?

Human resource management, Management and leadership

https://haldus.taltech.ee/sites/default/files/2022-07/28.06.22_Course%20offer%20for%20Autumn22.docx.pdf

 1. V čem se študij na omenjeni instituciji razlikuje od študija na Fakulteti za upravo?

Veliko več pisanja 'paper-jev', več sprotnega dela, veliko lažji izpiti in online.

 1. Katere pozitivne izkušnje bi lahko prenesli oz. uvedli v pedagoški proces na Fakulteti za upravo?

Pri skoraj vsakem predmetu je bilo nekaj ur predavanj na daljavo, prav tako neprestano skupinsko delo.

 Katere obštudijske dejavnosti priporočate (šport, potovanja, tečaji, srečanja,…)?

Pridružitev ESN-Taltech in ESN-Tallinn, zelo aktivni skupini, ki ponujata neprestane študentske dogodke in potovanja. Definitivno se splača it v Finski Lapland.

 1. Kaj priporočate glede (prosimo, da navedete tudi naslov spletne strani, če obstaja):
 • namestitve: Endla 4, Academic Hostel
 • prevoza: BOLT aplikacija in javni prevoz (ko je začasno prebivališče v Tallinnu urejeno je javni prevoz brezplačen)
 • prehrane: Lidl, Prisma, Rimi
 1. Povprečni mesečni stroški:
Študijsko gradivo 0
Namestitev 280 Eur
Mestni promet 20 Eur
Hrana 200 Eur
Socialno življenje (npr. fitnes, izleti, itd.) 150 Eur
Razno 50
Skupaj 700 Eur

 

 1. Študija v tujini ne boste nikoli pozabili zaradi …

Vseh spominov iz potovanj, nočnega življenja in najbolj pomembno – novih prijateljev.

 1. Veseli bomo, če z nami delite kakšno anekdoto, zanimivo dogodivščino, …

Definitivno si bom za vedno zapomnil kako smo tekli iz savne na skrajnem severu Finske v arktični ocean in nazaj. To mi bo ostalo v spominu za vedno.

 1. Za nadaljnje informacije o študiju v tujini sem na voljo na naslednjem e-naslovu:

Zakdolenc@gmail.com

Leto izmenjave: 2021/2022

Država in naziv institucije kjer je potekala študentska izmenjava:

Estonija, TalTech University

Semester študijske izmenjave:

Poletni

Približno število tujih študentov:

300

Department, kjer ste opravljali izpite:

Department of Business and Governance

V katerem jeziku so potekala predavanja in izpiti?

V angleščini.

Katere študijske predmete bi priporočili študentom, ki se odločajo študirati na omenjeni instituciji (prosimo, če zraven predmetov navedete tudi spletne strani predmetov)?

Osebno sem opravljal 4 predmete za katere lahko podam zelo podrobno mnenje, za druge predmete pa na morem podati predlogov saj osebno nimam izkušenj. Moj nasvet bi bil, da se zelo podrobno prebere t.i. syllabus za posamičen predmet, kjer zelo podrobno piše za kaj pri določenem predmetu gre in kakšne so zahteve.

Seznam predmetov za spomladanski semester 2022: https://haldus.taltech.ee/sites/default/files/2021-12/06.12.21_Courses%20for%20Spring%20Semester%202022.pdf?_ga=2.48468257.661159966.1652870821-588478727.1627740714

Seznam predmetov za jesenski semester 2022: https://haldus.taltech.ee/sites/default/files/2022-05/11.05.22_Course%20offer%20for%20Autumn22.pdf?_ga=2.48468257.661159966.1652870821-588478727.1627740714

Predmeti, ki sem jih sam opravljal:

»Taxation«: Predmet je v celoti namenjen spoznavanju nekaj sistemov obdavčevanja. V primeru, da to posameznika vsaj malo zanima bi ta predmet definitivno priporočil, saj je profesor izjemno dober, razumljiv, pripravljen stvari razložiti tudi 5 krat, če je to komu v interesu hkrati pa čisto vsaki teoretični razlagi poda še enostaven primer za lažje razumevanje. Ne samo, da je predmet zanimiv, znanje, ki se ga lahko pridobi je po mojem mnenju lahko zelo uporabno in praktično.  Link: https://ois2.ttu.ee/uusois/subject/TAF2055

»EU Internal Market Law«: Predmet je bil v celoti online in je dokaj tipičen pravni predmet. Sicer je tekom predavanj nekaj skupinskega dela, ki predstavlja del končne ocene vendar večino časa gre za konstantno ponavljanje EU zakonodaje in uporabo le-te preko primerov iz prakse. Tega predmeta osebno nebi najbolj priporočal. Link: https://ois2.ttu.ee/uusois/subject/HOL6012

»Legal research, Argumentation and Writing«: Predmet je razdeljen na dva deli. V prvem gre za iskanje in zbiranje primernih virov za »potencialno zaključno nalogo«, drugi del pa je namenjen argumentiranju, vendar v zelo filozofskem smislu. Osebno mi je prva polovica predmeta bila zanimiva in uporabna, druga pa nekoliko zgrešena. »Prednost« tega predmete je, da ocenjevanje ni strogo. Link: https://ois.ttu.ee/portal/page?_pageid=37,674581&_dad=portal&_schema=PORTAL&link=84DD843BC2313315

»Contemporary International Relations«: Ta predmet bi priporočil vsakomur. Res je, da ni najlažji kar se tiče izpita in za razliko od večine predmetov zahteva prisotnost na večini predavanj, vendar so teme, ki jih profesor obravnava izjemno zanimive, veliko je debate, gostujočih predavateljev in tudi nekaj skupinskih nalog. Link: https://ois2.ttu.ee/uusois/subject/TSP0073 

V čem se študij na omenjeni instituciji razlikuje od študija na Fakulteti za upravo?

Mislim, da je prva jasna razlika ta, da so predavanja v angleškem jeziku. Predmeti niso jasno razdeljeni na predavanja in vaje, ampak je nekakšna mešana oblika. Nekateri predmeti imajo predavanja izključno online, vendar je večina v t.i. hibridnemu sistemu, tako da se lahko vsak posamezno odloči ali bo odšel na fakulteto, ali pa bo predavanje spremljal od kje drugje. Omembe vredno je tudi to, da lahko študent k izpitnemu roku pristopi le dvakrat, ocene pa so od 0 do 5, kjer 0 pomeni nezadostno, od 1 navzgor pa gre za uspešno opravljen izpit. Nekateri predmeti so brez ocen, tako da študent dobi izpisano le opravljeni/neopravljeno. Celotna univerza je v Talinu na enem mestu, tako, da je v obliki kampusa, ki poleg predavalnic nudi ogromno knjižnico, številne prostore s hrano in pijačo, fitnes, telovadnico, sobo študentske organizacije, garderobe in drugo.

Katere pozitivne izkušnje bi lahko prenesli oz. uvedli v pedagoški proces na Fakulteti za upravo?

Mislim, da bi se bolj pogosto lahko uporabljal način »open book« ali »take home« ocenjevanja. Seveda tudi v Talinu vsi profesorji ne uporabljajo tega načina, ampak je izpit v obliki kviza na spletni učilnici ali pa še v bolj klasični pisni obliki na fakulteti. Sam verjamem, da se znanje lahko preverja tudi, če ima nekdo na razpolago gradivo, ki mu je v pomoč, samo vprašanje (ki bi bilo seveda esejskega tipa) mora biti pravilno zastavljeno. Sam lahko povem, da sem od predmeta, kjer je bil takšen način ocenjevanja, odnesel veliko več, kot pa od predmeta, kjer sem moral v 90ih minutah odgovoriti na 50 vprašanj ki so bila izbirnega (a, b, c, d) tipa. Pri prvem predmetu sem se moral posvetiti bolj kompleksnim vprašanjem in konec koncev tudi argumentirati zakaj je odgovor, ki sem ga podal, takšen kakršen je, kot tudi podati svoje mnenje. Pri drugem izpitu sem se na pamet učil podatke, ki sem jih hitro po izpitu pozabil.  Zavedam se, da tak način ocenjevanja ne pride v poštev pri vsaki tematiki, vendar vseeno mislim, da bi se lahko začel bolj pogosto uporabljati (ne samo na FU, ampak na splošno povsod).

Katere obštudijske dejavnosti priporočate (šport, potovanja, tečaji, srečanja,…)?

Na prvo mesto bi definitivno postavil potovanja, saj je Talin perfektno izhodišče za Helsinke, Vilno ali Rigo, katere se lahko brez problema obišče brez intenzivnega planiranja. Vse 3 destinacije so zelo popularne in trajekti ter avtobusi vozijo večkrat dnevno. Študentska organizacija seveda organizira tudi druge izlete kot na primer na Laponsko ali v Stockholm, vendar so ti izleti bolj številčno omejeni in se je nanje treba prijaviti veliko prej. Če zelo radi potujete lahko v Estoniji obiščete tudi mesto Tartu, otok Saaremaa in druge enodnevne destinacije.

Univerza nudi športno dvorano in fitnes, ki sta zelo popularna vendar lahko športne aktivnosti najdete tudi v mestu po vašem okusu. Ogled tekme košarke ali odbojke je prav tako že kar tradicionalno.

Za konec bi omenil še muzeje, galerije, biljard, karaoke in kino. Vse od naštetega se lahko brez težav najde, lahko pa spremljate objave študentske organizacije ki organizira razne dogodke prav za Erasmus študente.

Kaj priporočate glede (prosimo, da navedete tudi naslov spletne strani, če obstaja):

 • namestitve: https://www.academichostel.com/en/tut-exchange-students/
 • prevoza: Do Talina definitivno letalo, linija iz Dunaja je dosti pogosta. V primeru potovanj iz Talina do bližnjih lokacij (Riga, Vilna) so najpogostejši avtobusi https://luxexpress.eu/en/ . Znotraj Talina je mestni avtobus obvezen. Ob prihodu na univerzo vam dobo razložili kako pridobiti Estonsko ID kartico s katero dobite kartico za mestni prevoz. Po uspešnem urejanju dokumentov bo mestni prevoz za vas do konca vašega bivanja brezplačen. Za taxi priporočam uporabo aplikacije Bolt, saj je veliko ceneje kot regularni taxi.
 • prehrane: Cene v supermarketih v Talinu so zelo podobne cenam v Sloveniji, morda za kakšen procent višje. Ena izmed glavnih trgovinskih verig je Rimi, bližje centra pa je nakupovalni center Kristiine s supermarketom Prisma. Dostava hrane je tukaj nekoliko cenejša če uporabljate aplikacijo Bolt Food, ki velikokrat nudi popuste na celotne menije restavracij ali pa nudi brezplačno dostavo. Kosila in malice nudijo tudi na več lokacijah na fakulteti, vendar so po mojem mnenju nekoliko draga, glede na količino porcije.

 

Povprečni mesečni stroški:

Študijsko gradivo  0€
Namestitev  250€
Mestni promet  0€
Hrana  200€-230€
Socialno življenje (npr. fitnes, izleti, itd.)  100€-150€
Razno  50€
Skupaj  600€-700€

 

Študija v tujini ne boste nikoli pozabili zaradi …

- dodane samostojnosti, ki sem jo pridobil,

- spoznanja mnogih, zanimivih posameznikov iz Evrope in drugih delov sveta,

- dokaj drugačnega podnebja,

- obiska 5 različnih držav,

- novih mednarodnih prijateljstev,

- spoznanje načina delovanja študija v drugih državah.

 

Veseli bomo, če z nami delite kakšno anekdoto, zanimivo dogodivščino, …

Definitivno je omembe vreden celoten izlet, ki ga je organizirala študentska organizacija. V Talinu smo se odpravili na trajekt do Helsinkov. V Helsinkih pa nas je po kratki avtobusni vožnji čakala naša križarka. Sam s tako veliko ladjo še nisem potoval in skoraj težko je bilo verjeti kaj vse se na taki ladji lahko najde. Na ladji je po podatkih organizacije bilo okoli 2000 študentov, tako da je bilo vzdušje pravo in zabava še toliko boljša. Naslednje jutro smo prispeli v Stockholm, za ogled katerega smo imeli cel dan preden smo se vrnili na ladjo. Pod nazaj je bila ponovno polna zabave, problem je bil le, da se je celo noč križarka zibala do mere, da je velika večina ljudi dobila eno ali drugo obliko morske bolezni. Sam v primerjavi z drugimi problemov nisem imel a vseeno nisem najbolj užival, saj je bilo ob nekaterih trenutkih ravnotežje na nogah skoraj nemogoče obdržati. Dokaj smešno je bilo to, da je kar nekaj študentov, ki živijo v istem hostlu kot jaz, še nekaj dni po tem ko smo se vrnili na kopno v Talin poročali, da imajo še vedno občutek, kot da so na ladji in se vse okoli njih še vedno ziba.

 

Za nadaljnje informacije o študiju v tujini sem na voljo na naslednjem e-naslovu:

ziga.sarman@gmail.com

Leto izmenjave: 2021/2022

Država in naziv institucije kjer je potekala študentska izmenjava:

Estonija, TalTech University

Semester študijske izmenjave:

Zimski

Približno število tujih študentov:

300

Department, kjer ste opravljali izpite:

Department of Business and Governance

V katerem jeziku so potekala predavanja in izpiti?

V angleščini.

Katere študijske predmete bi priporočili študentom, ki se odločajo študirati na omenjeni instituciji?

Univerza ponuja različne predmete, ki si jih lahko študent izbere sam na podlagi tega kar potrebuje. Meni so se pokrivali vsi predmeti, razen eden zaradi menjave (prekrivanje urnika), ampak sem za to opravil en predmet naslednjega semestra. Predmeti so vedno na voljo na njihovi spletni strani, na kar obvesti vedno koordinatorka.

V čem se študij na omenjeni instituciji razlikuje od študija na Fakulteti za upravo?

Študij ni orientiran na javno upravo in pokriva bolj ''business school'' tematike, kar je zelo uporabno in dobro vedeti poleg lastnega študija. Omogoča vpogled v bolj široke tematike, ne samo v javno upravo. Vsi profesorji so poleg akademske kariere vključeni tudi v podjetjih, kar jim daje dober vpogled v to kar se dogaja v podjetjih. Predavanja in seminarji so zasnovani na zelo zanimiv način in se večino obveznosti opravlja sproti. Tudi tukaj si ne izberejo samo programa, vendar si predmete lahko sami porazdeljujejo po letnikih kot jim paše iz nabora, ki je na voljo.

Katere pozitivne izkušnje bi lahko prenesli oz. uvedli v pedagoški proces na Fakulteti za upravo?

Definitivno opravljanje obveznosti sproti, ne samo preko izpitov, več poudarka na dejansko stanje in osebni razvoj za delovanje v industriji, ne toliko na predelovanje člankov in strokovne literature. Bolj interaktiven študij, ki vključi vsakega študenta, ne pa samo predavanje in seminar, na katerem navadno ni obvezno niti sodelovanje/prisotnost. Tudi izbiro predmetov iz široke palete, ne pa kot imamo na voljo samo obvezne predmete.

Katere obštudijske dejavnosti priporočate (šport, potovanja, tečaji, srečanja, ...)?

Če si študent izbere predmet ''Osnove gibanja'' (pogoj je samo, da je med izbranimi predmeti, ne v learning agreementu) ima zastonj vstop v fitness in vodene vadbe (med 8 in 15h), letna karta za fitness (po 15h) pa stane 35€, torej 8€/mesec, kjer je tudi savna. Fakulteta ponuja tudi jezikovne tečaje (nemščina, estonščina, ruščina), princip je isti kot za športno vzgojo. Ponujenih je ogromno brezplačnih in plačljivih aktivnosti preko organizacije ESN Tallinn ter ESN Taltech. Veliko destinacij po skandinaviji je dosegljivih po zelo ugodnih cenah iz Tallinna bodisi z ladjo ali letalom.

Kaj priporočate glede:

 • namestitve: Academic hostel (apartmajski tip, dvojna soba 225€, samska soba 380€), 3min od fakultete; za ljudi, ki se radi družijo je boljša opcija Endla 4 (domski tip, 240€ za dvojno in 400€ za samsko). Stanovanje odsvetujem zaradi izoliranosti in visokih stroškov v zimskem času (tudi do 150€+najemnina).
 • prevoza: Prevoz je v Tallinnu za registrirane prebivalce zastonj, ob prihodu se najbolj izplača kupiti mesečno karto (30€), saj za pridobiti ID se čaka približno vse skupaj en mesec.
 • prehrane: Hrana je malo dražja kot v Ljubljani (ni bonov), v šolski menzi so obroki med 2,5 in 7€, jaz sem si večinoma kuhal (saj je njihova hrana precej specifična).

 

Povprečni mesečni stroški:

Hrana

150 €

Namestitev

225 € (deljena soba v Academic hostel)

Študijsko gradivo

0 €

Mestni promet

Prvi mesec 30 €, nato brezplačno

Socialno

življenje (npr. fitnes, izleti, itd.)

200 € (vsaj 2 potovanji vsak mesec)

Razno

25 €

Skupaj

600 €

Študija v tujini ne boste nikoli pozabili zaradi …

Novih prijateljev, spoznavanja novih držav, preplesanih noči, ogromno potovanj…

Veseli bomo, če z nami delite kakšno anekdoto, zanimivo dogodivščino, ...

Vse je posebno na začetku, saj so kultura in ljudje tukaj precej drugačni, vendar se vsega hitro navadiš in spoznaš, da kljub temu, da si mislimo da je povsod približno enako, temu ni tako.

Za nadaljnje informacije o študiju v tujini sem na voljo na naslednjem e-naslovu:

vp9226@student.uni-lj.si

Leto izmenjave: 2018/2019

Država in naziv institucije kjer je potekala študentska izmenjava:

Estonija, TalTech University

Datum študijske izmenjave:

januar - junij

Velikost institucije:

11.000 študentov (15% tujih študentov), 130 profesorjev

Študijske smeri:

Bachelor's programmes:
• International Business Administration (BA)
• International Relations
• Law (BA)
Master's programmes:
• International Business Administration (MBA)
• Law (MA)
• Technology Governance and Digital Transformation (MA)
• Public Sector Innovation and e-governance (MSc)

Z vključenostjo v program izmenjave sem:

opravljal/a del študijskih obveznosti v obliki predavanj in opravljanja izpitov

V katerem jeziku so potekala predavanja in izpiti?

V angleščini

Katere študijske predmete bi priporočili študentom, ki se odločajo študirati na omenjeni instituciji?

Organizational behaviour
Management
Business ethics

V čem se študij na omenjeni instituciji razlikuje od študija na Fakulteti za upravo?

V načinu predavanj, kjer je velik poudarek predvsem na debatah in sodelovanju študentov. Več je tudi praktičnega in samostojnega dela študentov.

Katere pozitivne izkušnje bi lahko prenesli oz. uvedli v pedagoški proces na Fakulteti za upravo?

Več praktičnih primerov in razprav na predavanjih.

Katero vrsto namestitve priporočate?

Academic hostel, ki ponuja dve možnosti bivanja; na kampusu ali v centru mesta (https://www.academichostel.com/en/)

Kateri je najcenejši način prevoza po mestu in do tujega mesta?

Ko imaš registrirano začasno prebivališče imaš lahko javni promet po Talinu zastonj. Sicer pa je mesečna karta 24€. Za avtobusni prevoz in ladje so cene dokaj nizke (avtobus do Rige 15€, ladja do Helsinkov 24€).

Kje se lahko pridobi najboljšo oz. najcenejšo hrano?

V supermarketih Rimi ali Prisma. Poceni obroke pa lahko kupite tudi v restavraciji (menzi) na univerzi.

Katere obštudijske dejavnosti so na voljo (šport, potovanja, tečaji, srečanja,…)?

Univerza organizira veliko obštudijskih dejavnosti, kot so ogledi mest in kulturnih znamenitosti, potovanja (Laponska, Sankt Peterburg…), estonske in mednarodne večje, filmski večeri, razne tematske zabave. Lahko pa se v okviru fakultete brezplačno obiskuje tudi fitnes aerobiko, košarko, odbojko…

Študija v tujini ne boste nikoli pozabili zaradi …

Pridobljenih izkušenj, spoznavanja novih ljudi in veliko zabave.

Kontaktna oseba na instituciji za študente iz tujine:

Kerti Sonmez (kerti.sonmez@taltech.ee, incoming@taltech.ee)

Povprečni mesečni stroški:

Hrana

150 €

Namestitev

220 €

Študijsko gradivo

25 € (lahko tudi manj)

Mestni promet

0 €

Nočno življenje

60 €

Razno

0-300 €

Skupaj

500-600 €

 

Za nadaljnje informacije o študiju v tujini sem na voljo na naslednjem e-naslovu:

novak.bernarda1@gmail.com