Skoči na vsebino

Spodaj si lahko pogledate nekaj mednarodnih izkušenj naših študentov, po posameznih univerzah pa najdete na tej povezavi

Mednarodni kombinirani intenzivni program v Celovcu, december 2022

Pet izbranih študentov Fakultete za upravo se je brezplačno in s podporo Erasmus+ štipendije udeležilo Kombiniranega intenzivnega programa na temo SUSTAINABLE ENTREPRENEURSHIP, katerega partnerica je bila tudi Fakulteta za upravo. Program je potekal delno virtualno in delno v živo v Celovcu (Avstrija), in sicer v času od 1. decembra do 6. decembra 2022. Po zaključku programa sta nastala dva videa, ki odlično prikažeta kaj vse se je odvijalo tekom programa: https://youtu.be/G7avqrQlzoU (3 min) in https://youtu.be/-EvWLQ1C_T8 (6 min)

Nekaj naših študentov je svoje vtise strnilo takole:

"Lahko bi rekel, da je bila enotedenska mednarodna izmenjava v Celovcu v okviru projekta Erasmus+ ena najzanimivejših izkušenj v mojem življenju. Izkusil sem, kako deluje šolski sistem v tujini in obenem stkal mnogo novih prijateljstev. Največja izkušnja pa je bila brez dvoma delo v skupinah, kjer se je pokazalo, da vedno drži rek, da »več glav več ve«. Skupaj smo spoznavali principe in načela trajnostnega razvoja in jih poskušali čim več vključiti v naše ideje in inovacije.

Vsak dan smo obiskovali »Makerspace Carinthia«, kjer smo pilili naše ideje in jih pripravljali na tekmovanje in končni izbor. Skoraj vsak dan smo poslušali gostujoče predavatelje iz prakse, od katerih smo se veliko naučili. Po koncu predavanj so si strokovnjaki vselej vzeli čas za vsako skupino in poskušali pomagati izboljšati naše projekte. V vseh nas je bila prisotna velika tekmovalnost in zatorej tudi velika želja po zmagi.

Po enem tednu trdega dela nas je zadnji dan čakala predstavitev in zagovor naših projektov pred strokovno komisijo. Slednjo je sestavljalo šest koroških strokovnjakov s področja trajnostnega razvoja, inovatorstva in podjetništva. Po nekaj urah predstavitev so strokovnjaki podali svoje ocene in razglasili zmagovalno idejo ter podelili nagrade. Brez dvoma lahko zaključim, da je bila to izjemna izkušnja, ki mi bo zagotovo koristila pri iskanju zaposlitve in v življenju na sploh."

Glorian Staniša

"Potekalo je tako, da smo si kot skupina 6-ih članov izbrali 1 od 17 SDG-jev in poskusili rešiti eden od problemov, ki ga predstavlja. Izbrali smo si SDG 15, ki se osredotoča na življenje na kopnem in poskusili rešiti problem izumrtja čebel. Cilj našega podjetja je bil preprečiti izumrtje čebel najprej v Avstriji in potem še po celotni Evropi s tem, da bi čebelje panje oddajali v posvojitev. Naročniki bi tako vsak mesec prejeli kozarček medu in bi lahko gledali čebele kako opravljajo svoje delo preko aplikacije. Mi pa bi širili okolje za obstoj čebel in jim zagotavljali dom. Tako smo ustvarili naš model poslovnega načrta, prototip spletne strani, se posvetovali s strokovnjaki o naši ideji in se pripravili na zadnji dan, kjer smo morali predstaviti našo idejo žiriji.

Na žalost nismo zmagali vendar je bila izkušnja vseeno zanimiva in poučna saj na fakulteti ne govorimo veliko o SDG-jih in socialnem podjetništvu in ker so bile skupine za delo sestavljene iz članov iz različnih držav in kultur sem spoznal tudi nekaj o razlikah in podobnostih o delu in pravilih med narodi. Naučil sem se tudi veliko o čebelah in čebelarstvu 😊."

Matej Kincel

"I would like to thank you for all the help and directions regarding BIP. Here is my experience:
It was nice to meet and get to know other students from our faculty, we had a great time, and an unforgettable experience. We were granted an amazing chance to be in a group with people across Europe(Spain, Italy, Germany, and Austria), to see how they think, to work together on a project as a team, and to learn from each other in the field of sustainable entrepreneurship.

I am sending you some pictures of us in the attachment, more will be available soon, we are waiting for the girl who took a lot of pictures every day to send them to us."

Damjan Ciril Vrtačnik

Poletna šola na Islandiji, junij 2022

Študenti, ki so se udeležili poletne šole na Islandiji v okviru projekta Erasmus+ strateška partnerstva LIST so svoje vtise strnili takole:

Kveðjur,

v terminu od 13.06.2022 do 25.06.2022 smo se trije študenti Fakultete za upravo udeležili dvotedenske poletne šole, katero organizira center za male državne študije na Univerzi na Islandiji. Poletna šola – Vodenje v majhnih državah je strateško partnerstvo, ki ga sofinancira Erasmus+ med sedmimi evropskimi univerzami, njen cilj pa je usposobiti študente in mlade akademike ter jih opremiti z veščinami za prevzem vodstvene vloge doma in v tujini. Študije male države so rastoča disciplina v več akademskih disciplinah (denimo mednarodnih odnosih in ekonomiji). Glavna ciljna skupina smo tako bili magistrski in doktorski študenti, ki smo izrazili želijo po nadgradnji trenutnega znanja z dodajanjem majhnega državnega kota svojemu akademskemu vpogledu. Poleg tega poletna šola ni bila namenjen le študentom, temveč tudi civilni družbi in ljudem, ki so končali študij na katerem koli področju in imajo željo po širitvi znanja – to so lahko denimo akademiki, javni uslužbenci, politiki, nekdanji študenti in širša javnost.

Primarni poudarek dvotedenske poletne šole je bil na vlogi majhnih držav v mednarodnem okolju. Majhne države se v mednarodni skupnosti soočajo s strukturnimi pomanjkljivostmi, povezanimi z njihovo velikostjo. Pametna diplomacija in močno vodstvo sta nujna za kompenzacijo teh pomanjkljivosti. Majhna populacija sama po sebi zavira skupno strukturno moč držav in ustvarja ovire, ki jih je treba nadomestiti. Upravna zmogljivost majhne države je bolj omejena kot zmogljivost v večjih državah, zaradi česar je bolj zahtevno sodelovati pri odločnem in neodvisnem oblikovanju politike. Majhne države morajo braniti svoje interese v svojih ključnih sektorjih in znotraj teh sektorjev morajo biti sposobne pokazati vodstveno pobudo, ponuditi pametne rešitve problemov, hkrati pa imeti pozitiven vpliv navzven. Za pravilno določanje prednostnih nalog in taktično pogajanje v mednarodnem diplomatskem okolju so potrebne dobre vodstvene sposobnosti. Slednje so tako nujne z namenom zagotavljanja uspešne diplomacije.

Program dvotedenske poletne šole je bil pester, vključeval pa je številne domače in tuje predavatelje, ki so pred desetletjem prav tako bili udeleženci poletne šole. Med gostujočimi predavatelji je bil tudi dr. Primož Pevcin, izredni profesor za področje ekonomike in menedžmenta v upravi na Fakulteti za upravo. Slika 1 v nadaljevanju prikazuje rdečo nit dvotedenske poletne šole – pet modulov, kateri pokrivajo pet pomembnih stebrov znotraj raziskav vodenja majhnih držav.

Slika 1: Pet modulov - pet stebrov dvotedenske poletne šole na Islandiji

V času dvotedenske poletne šole smo skupaj z organizatorju obiskali tudi Islandski parlament, ki je eden najstarejših na svetu, v svoje prostore pa nas je sprejel tudi predsednik Islandije g. Guðni Thorlacius Jóhannesson, ki bo v prihajajočem mesecu prišel tudi na uradni obisk v Slovenijo ter Baldur Thorhallsson sicer profesor politologije na katedri za evropske študije Jean Monnet, Univerze na Islandiji, ki je vse sodelujoče povabil na neformalno druženje k njemu domov.

Poletna šola na Islandiji je bila izredno intenzivna pa vendar zanimiva izkušnja. V času slednje smo imeli tudi tri dni prostega časa, katerega smo prav vsi sodelujoči izkoristili za raziskovanje neopisljivo lepih naravnih lepot, ki jih ponuja ta mala otoška država. V času, ko na Islandiji sonce ne zaide smo obiskali brizgajoče gejzirje, se potepali po prostranih pustinjah, katerim ni meja, opazovali bučeče slapove in mogočne orke, plezali na ledenik, potovali po poteh snemanja serije Igre prestolov ter si nabirali energijo v pomirjajočih termalnih bazenih. Poletno šolo smo zaključili z oddajo analitičnega dnevnika ter tri urnim pisanjem izpita.

Kveðja frá okkur þremur,

Petra Vujković, mlada raziskovalka in študentka 3. stopnje Upravljanje in ekonomika javnega sektorja

Vito Pavlica, študent 2. stopnje Uprava – upravljanje javnega sektorja

Veronika Mrđa, študentka 2. stopnje Management v upravi

Študenti, ki so se udeležili poletne šole na Islandiji v okviru projekta Erasmus+ strateška partnerstva LIST so svoje vtise so strnili takole:

»Na poletni šoli v Reykjaviku je sodelovalo 16  študentov magistrskega in doktorskega študija iz Litve, Danske, Švedske, Estonije, Madžarske, Anglije in Slovenije.  Program poletne šole je bil pester: predavalo nam je osem predavateljev iz različnih držav, udeležili smo se predstavitve letnega poročila o stanju zavezništva NATO-a v lanskem letu in pregleda 70-letne zgodovine evroatlantskega zavezništva, ki nam ju je predstavil generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg, obiskali smo Ministrstvo za zunanje zadeve, sprejel pa nas je tudi sam predsednik države Guðni Thorlacius Jóhannesson.

Tema poletne šole »Leadership in Small States« je bila zelo zanimiva, dobro predstavljena in utemeljena na konkretnih primerih. Med predavanji je bilo veliko interaktivnega sodelovanja, iskanja primerov, predstavljanja lastnih mnenj in utemeljevanja izbire, kar je privedlo do številnih zanimivih debat. Po vsakem predavanju smo morali za domačo nalogo napisati analitičen članek na temo predavanja v obsegu od 400 do 500 besed.  To se je izkazalo za koristno, saj smo na ta način sproti analizirali predavanje in se pripravljali na izpit. Žal pa nam je manjkalo časa za druženje oz. izlete s preostalimi študenti (razen skupinskega učenja). Kljub temu pa smo si uspeli izboriti čas za sproščanje v vročih bazenih (38 – 40 ° C), kamor smo dvakrat »pobegnili« pred ali po učenju. En dan v tednu smo bili vsi študenti povabljeni k profesorju domov na neformalno druženje s pico in družabnimi igrami.

Na Islandiji smo se imeli zelo lepo. Poletna šola v Reykjaviku nam je prinesla nova poznanstva, ogromno novega znanja in nam vzbudila dodaten interes za spremljanje političnih odnosov. Naše bivanje na Islandiji smo po zaključku poletne šole podaljšali za en teden, da smo lahko raziskovali in odkrivali čare otoka, ki so tako prekrasni, da se jih ne da opisati z besedami!”

Neja, Brigita in Peter

 

Vsakdo, ki si želi doživeti nepozabno izkušnjo v času študija, naj izbere študijsko izmenjavo. Seveda sem se tudi sama, ko sem se odločila, da bom šla (čeprav sem to vedela 100%) vprašala, kako? Birokracija in podobne reči. Mislim, da se bodo vsi ostali kolegi iz »Erasmus družine« strinjali, če rečem, da je to na koncu najmanjša ovira.  Izzivi, ki so pred tabo ko se enkrat odpraviš, so precej bolj zanimivi. Na univerzi, kjer sem študirala, so redno organizirali dogodke za tuje študente, kjer si lahko spoznal ogromno ljudi iz celega sveta in prav tako domače študente. Tudi pri predmetih, ki sem jih imela, je bilo 70% tujih in 30% domačih študentov. Ogromno skupinskega dela, kjer tudi na ta način spoznaš sošolce, nove prijatelje. V prvem semestru sem spoznala neverjetne ljudi, ki so še danes moji zelo dobri prijatelji, in oni si bili poleg tega, da mi je Barcelona zelo všeč, razlog, da sem se že pred zaključkom semestra odločila, da bom ostala še en semester. Ostala bi tudi dlje, pa je vsega lepega le enkrat konec. Poleg vseh akademskih znanj in nepozabnih spominov, menim, da je tu še nekaj kar je najpomembneje in kar doseže vsak, ki se odpravi na študij v tujino: osebna rast, ki  ostane za vedno, je nekaj, česar ti nihče ne more odvzeti. Viva la vida! :)

Danijela

Opravljala sem prakso v eni od nepremičninskih agencij v Barceloni, kjer sem bila v   pomoč direktorju podjetja in oddelku za kadrovske zadeve. Ker ima podjetje na praksi kar nekaj Erasmus študentov, sem imela priložnost spoznati nove ljudi iz različnih sektorjev, od oblikovalcev do računalniških inženirjev. Neverjetno je, kako dnevno spoznavate način poslovanja podjetja, kreativnosti drugih študentov in zaposlenih ter skupaj najdete neverjetno idejo. Sama sem še vedno v kontaktu s podjetjem, kjer sem delala, saj smo ostali v dobrih prijateljskih odnosih. Praksa v tujini vam bo zagotovo prinesla prednosti, predvsem, ko boste iskali zaposlitev in boste lahko samozavestno opisali svojo izkušnjo, ki ste jo imeli, ter imeli priložnost, da teorijo in ideje pridobljene skozi študij končno predstavite v praksi.

Danijela

 

 

Mednarodne izmenjave so iz profesionalnega vidika ene najbolj iskanih izkušenj s strani delodajalcev, saj to pomeni, da si kot posameznik pripravljen stopiti iz cone udobja in se lotiti neznanih izzivov ter jih rešiti s pozitivnimi rezultati. Odhod na mednarodno izmenjavo je pravzaprav nek prikaz samostojne in odgovorne mlade osebe, ki bo na trgu dela imela voljo in pogum stopiti iz formalnih okvirjev ter poiskala inovativno rešitev v okolju konstantnih sprememb. Na izmenjavah se mnogokrat podzavestno kuje tudi mreženje, ki pa se lahko iz enostavnih prijateljskih odnosov nadgradi v poslovne.

Iz osebnega vidika izmenjave pogostokrat prinesejo osebno rast, zvišujejo posameznikovo samozavest ter širijo obzorja in s tem ponujajo neprecenljivo dodano vrednost človeškemu življenju. Na izmenjave lahko gledamo nekako v smislu združevanja prijetnega s koristnim, saj nenazadnje oseba pridobi izkušnje in poglede na svet, ki mu bodo na voljo skozi celo življenje.

Sam sem odšel na Erasmus+, CEEPUS in poletne šole v številne države (Norveška, Islandija, Kitajska, Estonija, Srbija) in ne bi za nič na svetu menjal izkušenj. Svetoval pa bi, da izkoristite priložnosti mednarodne izmenjave, dokler ima večina držav in ljudi širom sveta na stežaj odprta svoja vrata in so pripravljeni na medsebojno spoznavanje – ne bo vam nikdar žal.

Domen

Učenje poslovne kitajščine in spoznavanje kitajske kulture, kje drugje kot tam kjer se je vse začelo, na Kitajskem. Odlično zastavljen tritedenski program s kitajskimi strokovnjaki poteka tako v učilnici kot tudi na ulici -  v vsakdanjem življenju - in udeležencu omogoča razviti visoko empatijo do njihovega mišljenja in delovanja. Program je široko postavljen s ciljem osvajanja različnih kompetenc. Poleg učnih ur poslovne kitajščine in različnih poučnih predavanj, ki olajšajo načrtovanje poti za bodoče poslovanje s Kitajsko, so na voljo številni ogledi in delavnice. Učenje Mandarinščine zagotovo vsakemu izmed nas predstavlja velik izziv in hkrati zabavo. Pravilna izgovorjava je zaradi njihovih tonov zelo pomembna in z naše strani precej težavna. Na primer, že samo vljudno vprašanje mimoidočega na ulici za pot (我   可以 问  你 吗?) lahko povzroči rdečico na njegovem obrazu, saj je naše vprašanje razumel v čisto napačnem, bolj osebnem, kontekstu (我   可以 吻  你 吗?).  Pri pripravah in organizaciji udeleženci dobijo veliko podporo s strani Konfucijevega inštituta Ljubljana, kateri tudi organizira osnovni tečaj Mandarinščine že pred odhodom v Azijo. Stroški poletne šole so nekoliko visoki, vendar je mogoče pridobiti štipendijo Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, ki skoraj v celoti pokrije stroške programa. Ostali stroški povezani z letalsko karto, zavarovanjem, vizumom, hrane, pijače in poljubnimi dodatnimi ogledi so na strani udeleženca, kar mu omogoča fleksibilno razporejanje z njegovim časom in financami. Omenjeno izkušnjo toplo priporočam vsem študentom, saj postavi izobraževanje v čisto drugi kontekst – konec koncev nimajo vse učilnice štirih sten, kajne?

Danila

V okviru Erasmus+ izmenjave sva imeli priložnost pridobiti kvalitetno znanje ob študiju na FH Kaernten in doživeti ter spoznati majhen delček Avstrije in njene nadvse prijazne prebivalce. Hkrati sva skupaj s sostanovalci iz širnega sveta spletli močno prijateljstvo, ki bo za vedno ostalo v našem spominu. Pridobili sva tudi veliko mero samostojnosti in iznajdljivosti, kar nama bo definitivno pomagalo v prihodnosti. Predvsem priporočava izmenjavo na FH Kaernten tistim, ki vas zanima tudi management v angleškem jeziku, sam študij upravne smeri pa poteka v nemškem jeziku.

Laura in Manca

"Študijska izmenjava je nekaj najboljšega kar lahko doživiš med obdobjem študija. Vsi Erasmus študentje smo bili nastanjeni v enem študentskem domu, tako da smo se še lažje spoznali in spoprijateljili. Naša fakulteta je imela študentsko organizacijo, ki je za nas Erasmus študente organizirala raznorazne obštudijske aktivnosti poleg študija (boat party, czech-it night, spoznavni teden, country presentation ipd). Da ne omenjam noro dobrih žurk! Večinoma smo hodili v disko imenovan »Two Faces«, ki je imel notri bazen, tako da si se lahko šel malo osvežit :D Brno lahko raziščeš na več načinov: lahko se odpraviš peš, z metrojem ali pa z avtobusom. 4-mesečna karta za metro in avtobus skupaj stane 25€, kar je smešno poceni. Med samim študijem sem imel veliko prostega časa, tako da sem lahko obiskal sosednje države (Slovaška, Poljska, Avstrija). V času mojega bivanja na Češkem sem pridobil ogromno novih prijateljstev in poznanstev iz celega sveta. Vsakemu, ki še ni čisto prepričan glede izmenjave, svetujem naj ne odlaša in  se prijavi, ker to je življenjska priložnost, ki je enostavno ne smeš izpustiti iz rok! ONCE ERASMUS, ALWAYS ERASMUS!"

Jan

"Če odmislim ekstremno nizke temperature, ki so me pričakale na letališču v Litvi in ostale nadaljnja dva meseca, je bilo to najboljših šest mesecev mojega življenja.

Vreme in temperature vzameš v zakup ob vseh veliko bolj zabavnih stvareh, kot so nova poznanstva, prijateljstva, potovanja in seveda zabave. Prilagodljiv urnik na faksu in razumevajoči profesorji le še pripomorejo k najboljši in najbolj zabavni izkušnji doslej."

Špela

Odhod na Erasmus študijsko izmenjavo na Portugalsko je bila ena izmed boljših odločitev tekom študija.
Odhod v tujino nikoli ni lahka, poleg vse birokracije si poslan v neznano, brez družine brez prijateljev in upaš na najboljše. Seveda pa, ko prispeš tja, kar hitro razumeš, da so vsi strahovi bili zaman. Tam sem spoznal ljudi, ki mi danes pomenijo ogromno. V Lizbono se vračam vsaka dva meseca, samo da jih vidim in preživim kak dan z njimi. Mesto je postal moj drugi dom in v Sloveniji imaš kar od enkrat občutek, da nekaj manjka. Isti občutek kot si ga imel pred izmenjavo, zaradi katere si želel iti pogledat kam drugam. Ker si mislil, da nekaj Sloveniji manjka in da boš našel to nekje drugje. To sem sam našel v Lizboni in še veliko več kot sem sploh pričakoval. Portugalci imajo za mojo izmenjavo izraz, ki ga ne poznajo v nobenem drugem jeziku, pravijo mu "Saudade". Pomeni pa nekakšen občutek hrepenenja po nečem kar si ljubil in izgubil. Občutek po nečem kar si doživel in spoznal, vendar veš, da boš težko kadarkoli ponovil. Vsak, ki bo odšel na izmenjavo, bo doživel ta občutek in obenem spoznal kako prelomna in edinstvena je ta izkušnja. In želel jo bo za vsako ceno ponoviti. Četudi s potovanji, obiskom svoji prijateljev, podoživljanja trenutkov preko slik, videov in pogovorov.
Prilagam sliko mene in portugalskih prijateljev, ki so bili glavni razlog za moje navdušenje, motivacijo in vse pozitivne izkušnje, ki sem jih doživel tekom izmenjave. Oni so moj Erasmus in bodo za vedno ostali del njega in mene.

Grega

Med številnimi možnostmi izmenjav, ki jih ponuja fakulteta v času študija, je ena nepozabnih prav tako Ceepus izmenjava. En mesec sem študirala na Fakulteti organizacionih nauka (FON) v Beogradu. Živela sem v študentskem domu, kar je bila zame prva izkušnja, saj drugače živim v prestolnici. Priporočam vsakemu, ki ne ve kako je živeti v kampusu ali študentskem domu J. Na fakulteti smo sodelovali v različnih projektih z našimi in študenti FON-a, spoznavali njihov način študija, razmišljanja. Toplo priporočam, saj je veliko timskega dela in poteka vse v zelo prijetnem okolju. To izmenjavo bi morda predvsem priporočila tistim, ki si zelo želite iti na izmenjavo, pa se morda nekako bojite. Ceepus države gostiteljice so nam morda bolj »domače«, morda je za prvo izkušnjo ta najboljša, da se kasneje opogumite še za kakšno daljšo izkušnjo. Beograd morda ni največje, najstarejše, najlepše mesto na svetu, je pa zagotovo eno najbolj zabavnih mest,  kjer vam zagotovo ne bo nikoli dolgčas :) :)
Danijela