Izkušnje študentov

Izkušnje študentov

Podrobnejše izkušnje študentov so objavljene tukaj>>. Najdete jih pod posameznimi univerzami v stolpcu Izkušnje študentov

 

Rudolf Grega - ISCTE (UNIVERSITY INSTITUTE OF LISBON)

Odhod na Erasmus študijsko izmenjavo na Portugalsko je bila ena izmed boljših odločitev tekom študija.
Odhod v tujino nikoli ni lahka, poleg vse birokracije si poslan v neznano, brez družine brez prijateljev in upaš na najboljše. Seveda pa, ko prispeš tja, kar hitro razumeš, da so vsi strahovi bili zaman. Tam sem spoznal ljudi, ki mi danes pomenijo ogromno. V Lizbono se vračam vsaka dva meseca, samo da jih vidim in preživim kak dan z njimi. Mesto je postal moj drugi dom in v Sloveniji imaš kar od enkrat občutek, da nekaj manjka. Isti občutek kot si ga imel pred izmenjavo, zaradi katere si želel iti pogledat kam drugam. Ker si mislil, da nekaj Sloveniji manjka in da boš našel to nekje drugje. To sem sam našel v Lizboni in še veliko več kot sem sploh pričakoval. Portugalci imajo za mojo izmenjavo izraz, ki ga ne poznajo v nobenem drugem jeziku, pravijo mu "Saudade". Pomeni pa nekakšen občutek hrepenenja po nečem kar si ljubil in izgubil. Občutek po nečem kar si doživel in spoznal, vendar veš, da boš težko kadarkoli ponovil. Vsak, ki bo odšel na izmenjavo, bo doživel ta občutek in obenem spoznal kako prelomna in edinstvena je ta izkušnja. In želel jo bo za vsako ceno ponoviti. Četudi s potovanji, obiskom svoji prijateljev, podoživljanja trenutkov preko slik, videov in pogovorov.
Prilagam sliko mene in portugalskih prijateljev, ki so bili glavni razlog za moje navdušenje, motivacijo in vse pozitivne izkušnje, ki sem jih doživel tekom izmenjave. Oni so moj Erasmus in bodo za vedno ostali del njega in mene.

 

Danila Rijavec - Poletna šola v Šanghaju

Učenje poslovne kitajščine in spoznavanje kitajske kulture, kje drugje kot tam kjer se je vse začelo, na Kitajskem. Odlično zastavljen tritedenski program s kitajskimi strokovnjaki poteka tako v učilnici kot tudi na ulici -  v vsakdanjem življenju - in udeležencu omogoča razviti visoko empatijo do njihovega mišljenja in delovanja. Program je široko postavljen s ciljem osvajanja različnih kompetenc. Poleg učnih ur poslovne kitajščine in različnih poučnih predavanj, ki olajšajo načrtovanje poti za bodoče poslovanje s Kitajsko, so na voljo številni ogledi in delavnice. Učenje Mandarinščine zagotovo vsakemu izmed nas predstavlja velik izziv in hkrati zabavo. Pravilna izgovorjava je zaradi njihovih tonov zelo pomembna in z naše strani precej težavna. Na primer, že samo vljudno vprašanje mimoidočega na ulici za pot (我   可以 问  你 吗?) lahko povzroči rdečico na njegovem obrazu, saj je naše vprašanje razumel v čisto napačnem, bolj osebnem, kontekstu (我   可以 吻  你 吗?).  Pri pripravah in organizaciji udeleženci dobijo veliko podporo s strani Konfucijevega inštituta Ljubljana, kateri tudi organizira osnovni tečaj Mandarinščine že pred odhodom v Azijo. Stroški poletne šole so nekoliko visoki, vendar je mogoče pridobiti štipendijo Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, ki skoraj v celoti pokrije stroške programa. Ostali stroški povezani z letalsko karto, zavarovanjem, vizumom, hrane, pijače in poljubnimi dodatnimi ogledi so na strani udeleženca, kar mu omogoča fleksibilno razporejanje z njegovim časom in financami. Omenjeno izkušnjo toplo priporočam vsem študentom, saj postavi izobraževanje v čisto drugi kontekst – konec koncev nimajo vse učilnice štirih sten, kajne?

 

Laura Križanec in Manca Lazarevič - Univerza Carinthia v Avstriji

V okviru Erasmus+ izmenjave sva imeli priložnost pridobiti kvalitetno znanje ob študiju na FH Kaernten in doživeti ter spoznati majhen delček Avstrije in njene nadvse prijazne prebivalce. Hkrati sva skupaj s sostanovalci iz širnega sveta spletli močno prijateljstvo, ki bo za vedno ostalo v našem spominu. Pridobili sva tudi veliko mero samostojnosti in iznajdljivosti, kar nama bo definitivno pomagalo v prihodnosti. Predvsem priporočava izmenjavo na FH Kaernten tistim, ki vas zanima tudi management v angleškem jeziku, sam študij upravne smeri pa poteka v nemškem jeziku.

Metka Bašelj - Poletna šola Shanghaju

Mesec dni na Kitajskem, natančneje v Shanghaju mi je prinesel  veliko nepozabnih izkušenj. Na eni strani šok zaradi velike kulturne razlike, na drugi strani pa nov izziv, ki ti popolnoma spremeni pogled na svet. Spoznala sem, da je znanje kitajščine in poznavanje njihove kulture najpomembnejši faktor pri ustvarjanju posla na Kitajskem. Zato sem se še z toliko večjim navdušenjem učila jezika, ki ga govori več kot milijarda ljudi po svetu. Med bivanjem na poletni šoli smo tudi veliko potovali. Ogledali smo si glavno mesto Peking in tako imenovane kitajske Benetke-Suzhou. Ne glede na to da sem bila na drugem koncu sveta pa sem se počutila nadvse varno. Kitajci so zelo miroljuben narod, ki se v večini držijo vsak zase. V okviru poletne šole sem ne le pridobila osnovno znanje kitajskega jezika, temveč tudi nadaljnjo motivacijo za učenje le tega. Zato vsem, ki jih zanima Kitajska in njihova kultura svetujem, da naj se prijavijo na omenjeno poletno šolo.

Jan Dežman - Univerza v Brnu na Češkem

"Študijska izmenjava je nekaj najboljšega kar lahko doživiš med obdobjem študija. Vsi Erasmus študentje smo bili nastanjeni v enem študentskem domu, tako da smo se še lažje spoznali in spoprijateljili. Naša fakulteta je imela študentsko organizacijo, ki je za nas Erasmus študente organizirala raznorazne obštudijske aktivnosti poleg študija (boat party, czech-it night, spoznavni teden, country presentation ipd). Da ne omenjam noro dobrih žurk! Večinoma smo hodili v disko imenovan »Two Faces«, ki je imel notri bazen, tako da si se lahko šel malo osvežit :D Brno lahko raziščeš na več načinov: lahko se odpraviš peš, z metrojem ali pa z avtobusom. 4-mesečna karta za metro in avtobus skupaj stane 25€, kar je smešno poceni. Med samim študijem sem imel veliko prostega časa, tako da sem lahko obiskal sosednje države (Slovaška, Poljska, Avstrija). V času mojega bivanja na Češkem sem pridobil ogromno novih prijateljstev in poznanstev iz celega sveta. Vsakemu, ki še ni čisto prepričan glede izmenjave, svetujem naj ne odlaša in  se prijavi, ker to je življenjska priložnost, ki je enostavno ne smeš izpustiti iz rok! ONCE ERASMUS, ALWAYS ERASMUS!"

 

Špela Jankovič - Univerza Mykolas Romeris v Litvi

"Če odmislim ekstremno nizke temperature, ki so me pričakale na letališču v Litvi in ostale nadaljnja dva meseca, je bilo to najboljših šest mesecev mojega življenja. 

Vreme in temperature vzameš v zakup ob vseh veliko bolj zabavnih stvareh, kot so nova poznanstva, prijateljstva, potovanja in seveda zabave. Prilagodljiv urnik na faksu in razumevajoči profesorji le še pripomorejo k najboljši in najbolj zabavni izkušnji doslej." 

Maja Slavečki - Univerza ISCTE v Lizboni

"Študij v tujini je izkušnja, ki jo definitivno želite doživeti! Je najboljše in edinstveno obdobje, ki sem ga doživela v študijskih letih. Osebno mi je Erasmus dal veliko novih prijateljev in poznanstev, VELIKO mero samostojnosti, nešteto pozitivnih, nasmejanih, srečnih dni ter nenazadnje veliko novega znanja na področju študija. Teh mesecev se bom vedno spominjala z nasmeškom:). Če bi le bilo možno, bi preostanek študijskih let preživela v tem istem duhu! ;) Izmenjavo toplo priporočam prav vsakemu."

Petra Savkovic - Univerzi v Kehlu v Nemčiji

"V Nemčiji sem preživela nepozabnih pol leta, kjer sem opravljala Erasmus prakso, v okviru katere sem imela priložnost obiskati Turčijo in celo otok Mayotte (poleg Madagaskarja). Kehl tako nudi možnost študijskih obiskov, kjer se ustvarijo nepozabni spomini & izkušnje! :)

Tako, da je HS Kehl dobra odskočna deska za študente, ki bi radi v času Erasmusa poglobili znanje o Evropski uniji in pridobili znanje skozi različne študijske obiske. Priznam, da Erasmus štipendija vsekakor ni dovolj za tako preživet Erasmus semester."

Borut Jakič - Univerza v Banski Bystrici na Slovaškem

"Erasmus izmenjava je bila zagotovo daleč najboljša odločitev v času mojega študija na fakulteti za upravo.. spoznanstva (prijatelji, ki ti zlezejo pod kosti :D in postanejo tvoja Erasmus družina), žur, doživetja (o katerih boš govoril neprestano in zaradi katerih se bodo sekirali vsi okoli tebe, ki so priložnost izpustili :D ), potovanja..aja a sem omenil žur..so le del doživetja na izmenjavi, ki pa ga samo besede zagotovo ne morejo opisati! 10 mesecev, ki sem jih preživel na Slovaškem je bilo in ostaja najboljših 10 mesecev mojega do sedaj preživetega življenja :D ..edina slaba stvar Erasmusa ja: POST-ERASMUS DEPRESIJA .. huda bolezen, ko se moraš spet privadit na rutino in realnost doma :) ..da ne omenim da sem tretji letnik naše fakultete zaključil ravno tam :P kako bi reku: brez švica ;) .. lahko samo rečem: JOIN THE ERASMUS FAMILY .. verjemi .. obžaluješ lahko le če to priložnost izpustiš!"

Tjaša Kokalj - Univerza v Huelvi v Španiji

"Študij v tujini je enkratna izkušnja, ki je nikoli ne pozabiš in bi jo priporočala vsem, ki imajo to možnost. Poleg izpopolnjevanja na področju jezikov in opravljanja izpitov, ki so v Sloveniji priznani, sem dobila tudi ogromno prijateljev in znancev. Imela sem tudi možnost potovati, ki sem jo dodobra izkoristila. Poleg vsega naštetega pa se naučiš tudi malo samostojnosti in samoiniciativnosti."