Eduroam

Eduroam

Storitev Eduroam omogoča uporabniku varen in preprost dostop do (brezžičnega) omrežja lastne organizacije in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Tako lahko dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam na Fakulteti za upravo (ali v katerokoli omrežje Eduroam v Sloveniji in tujini) transparentno in brezplačno, z istim uporabniškim imenom in geslom kot ga uporablja v "domačem" omrežju Eduroam. Omrežje je zasnovano tako, da zagotavlja tako sami instituciji kot gostujočim uporabnikom kar največjo varnost obenem pa se povečuje mobilnost uporabnikov, ki postaja ključna potreba v mednarodnem raziskovalnem in izobraževalnem prostoru. Omrežje je tudi del mednarodnega sistema gostovanja Eduroam, zato lahko slovenski uporabniki gostujejo v omrežjih izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah tudi v tujini.

Kako do uporabniškega računa?

Uporabniško ime dobite s prevzemom digitalne identitete na IDportalu (https://id.uni-lj.si). Vpišite svoje podatke, določite geslo in kliknite na gumb "prevzem digitalne identitete". Upoštevajte zapisana navodila. V primeru težav izberite povezavo "prijava napak". Če menite da gre za težjo napako, pustite še telefonsko številko. V nobenem primeru ne posredujte svojih gesel! Če le tega pozabite uporabite povezavo "pozabljeno geslo" ali "sprememba gesla", če ga želite spremeniti.

Gesla se v podatkovni bazi ne vidi in vam ga ne moremo posredovati. Če geslo spreminjate, ga morate takoj prepisati, ker ga vidite samo takrat. Geslo mora vsebovati najmanj 8 znakov. Po spremembi gesla morate (!!!) počakati 30 minut, da se le ta ažurira tudi v podatkovni bazi.

Pri povezavi z omrežjem bodite pozorni na NOVO domeno uporabniškega imena @student.uni-lj.si! Novo uporabniško ime je sestavljeno iz prvih črk imena in priimka, štiri mestne naključne številke in domene, npr.: jn1234@student.uni-lj.si.

 

Pokritost s signalom

Omrežje je dostopno v vseh javno dostopnih prostorih, torej v vseh predavalnicah, knjižnici, hodnikih študentskega dela stavbe, pred študentskim referatom, dekanatom in v hodnikih pred kabineti.

 

Navodila za povezavo

Za povezavo potrebujete, poleg uporabniških podatkov, brezžično napravo ki je zmožna uporabe protokola 802.11 b/g in WPA/WPA2-Enterprise varnostnega protokola.

Za uporabo omrežja morate na vaši napravi, glede na operacijski sistem ki ga uporabljate, namestiti Eduroam klienta. Sledite navodilom.

 

Pomoč uporabnikom

Uporabniki morajo, pri uporabi omrežja Eduroam, upoštevati veljavno zakonodajo RS in EU, pravila uporabe omrežja Arnes in splošna pravila varne rabe interneta. Prav tako so dolžni sami poskrbeti za varnost svoje opreme in omrežja z nameščanjem antivirusnih programov in varnostnih popravkov.

Uporabniki morajo, preden se obrnejo po pomoč, zagotoviti pravilno delovanje operacijskega sistema in kartice za brezžični dostop ter upoštevati vsa navodila na straneh z navodili za povezavo. Če bi še vedno imeli težave se obrnite na e-naslov eduroam@fu.uni-lj.si.

Prosimo da nedelovanje omrežja sporočite na naslov eduroam@fu.uni-lj.si.