Zakaj je dobro biti TUTOR?

Izjave tutorjev:

Zakaj ste se odločili, da bi postali tutor? 

Kaj ste pridobili s tem in ali bi to izkušnjo priporočili tudi vašim kolegom?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

GREGA RUDOLF (1. letnik, 2. stopnja):

Po uspešnem zaključku prvega letnika so me kolegi večkrat prosili za pomoč pri učenju ter prosili za napotke pri predmetih, v katerih sem bil dober in jih uspešno izdelal v prvem roku. Kmalu sem razumel, da se moji načini učenja razlikujejo z načini učenja ostalih sošolcev. Razumel sem, da včasih za dobro razumevanje snovi potrebuješ le nekoga, da ti stvar predstavi iz drugega zornega kota ter da ti prikaže snov na drugačnih primerih kot v predavalnici.  Ker sem videl, da se je pri kolegih znanje in razumevanje znatno izboljšalo, sem se odločil, da nekako vračam nazaj pridobljeno znanje v smislu deljenja svojih metod učenja ter z delitvijo moje interpretacije snovi in primerov

Dober občutek je, ko ti kolegi s katerimi si imel tutorske ure ali pa jim pomagal prek tutorskega dela povedo, da so naredili izpit ali pa da sedaj boljše razumejo določeno snov zaradi tvojega dela. Gre za dodatno motivacijo za nadaljni študij, saj ti da neko potrditev, da si sam osvojil določeno snov in da jo uspešno ohranjaš tekom študija. Sam postaneš bolj prepričan v svoje znanje ter se počutiš del stalnega izboljševanja študija in dela na fakulteti. Poleg pomoči drugim pa za nagrado dobiš ECTS točke, ki jih lahko zamenjaš v višjih letnikih za izbirni predmet, kar pa ti tudi prihrani dodatne ure dela. Priporočal bi vsem, ki imate svoje lastne metode učenja in znate razumeti ter pojasniti snov nekomu na enostaven način, da se vsaj poiskusite kot tutor, saj boste tudi sami videli, da vam tako delo prinaša korist.

_________________________________________________________________

JAN DEŽMAN (2. letnik, 2. stopnja):

Za tutorstvo sem se odločil zato, ker želim drugim študentom pomagati pri študiji in ostalih obštudijskih dejavnosti. Sam sem tutor za tuje študente na naši fakulteti 4. leto zapored in vsako leto k nam prihajajo novi študente z različnih držav in kultur. Kar me vedno navdušuje je spoznavanje in druženje s tujiimi študenti, ker imajo čisto drugačen pogled na svet. Največja pridobitev kot tutorja za tuje študente je nedvomno pridobivanje novih kontaktov in kontaktov za prihodnje. Definitivno priporočam tutorstva za tuje študente tudi ostalim študentom naše fakultete, saj si tako širijo svoja obzorja in odkrivanje načina študija in dela v drugih državah.

__________________________________________________________________

TARA POTOČNIK (absolvent, 1. stopnja):

''Tutorka sem postala, ker sem želela izboljšati kvaliteto študija svojim naslednikom. Sama sem imela kar nekaj težav s študijem, ki bi jih veliko lažje rešila s pomočjo tutorja.
Z opravljanjem te funkcije sem pridobila znanje o delu s študenti. Tutorstvo bi zagotovo predlagala tudi drugim študentom iz višjih letnikov, saj ne le pomagaš soštudentom, ampak tudi otrdiš svoje znanje.''

___________________________________________________________________

DOMEN GRIL (absolvent, 2. stopnja):

"Za tutorstvo mednarodnih študentov sem se prvič na dodiplomskem študiju odločil, zaradi želje po raziskovanju nečesa novega, neznanega. Od takrat sem se vsako leto z veseljem prijavil na mesto tutorja in nudil pomoč kolegom iz tujine, med drugim tudi med izmenjavo na Norveškem.

S tutorstvom študentom omogočaš lažjo pot k napredku, s tem pa postopoma razvijaš tudi samega sebe. V mislih je potrebno imeti, da so se ti študentje odločili za korak izven njihove "komfortne cone" in je za nekatere življenje v tuji državi lahko na začetku precej stresno - in tukaj nastopijo tutorji - ki jim pomagajo čez razne ovire, pomisleke in v nekaterih primerih tudi domotožje. Te izkušnje in znanja so dragocena ter prenosljiva, poleg tega pa prvi pozitiven stik na nek način vpliva in izoblikuje marsikatere njihove odločitve v prihodnosti.

Za svoj trud ste formalno nagrajeni s 3 krediti, ampak ni bistvo "kaj dobim jaz", temveč "kaj lahko jaz nudim drugim" - pomoč, dobro voljo, prijateljstvo, in to boste tudi dobili v zameno izven Slovenije s povezavami, ki jih boste ustvarili. Močno priporočam vsem, ki bi želeli nekaj dodatnega od življenja.