Uprava gre v pravo smer 2017: Kalilnica idej za uspešnejše zaposlovanje mladih

Uprava gre v pravo smer 2017: Kalilnica idej za uspešnejše zaposlovanje mladih

21. marec, 2017

Na Fakulteti za upravo je od 16. do 20. marca 2017 že tretje leto zapored potekala kreativna delavnica za študente in diplomante Uprava gre v pravo smer. Osrednja tema, s katero se je ukvarjalo 20 udeležencev, je bila iskanje rešitev za uspešnejše pogoje zaposlovanja mladih. Največ odobravanja je med rešitvami, ki so se porodile udeležencem delavnice, osvojila ideja o aplikaciji, ki uporabniku omogoča razgovor za zaposlitev z virtualnim delodajalcem, katerega se lahko posname, ogleda posnetke z vajami, nasveti in drugo. Aplikacija naj bi bila sposobna slediti premikom oči preko kamere, prepoznavati določene zvočne vzorce (mrmranje, zatikanje, mašila) in tako ugotoviti, katere stvari mora uporabnik izboljšati za boljši nastop.

Mladi so na dogodku opravili raziskavo s področja problematike, iskali ideje za rešitve, pripravljali prototipe in jih preizkušali. Raziskovali so, kdo vse je vpleten v proces zaposlovanja in kako je ta proces danes drugačen, kot je bil desetletja nazaj. Ob tem so jim ob strani stali tudi kadrovski strokovnjaki iz različnih podjetij bogati z izkušnjami ter jim preko povratnih informacij olajšali pot pri načrtovanju rešitev.

Na zaključnem dogodku so udeleženci po skupinah predstavili svoje projekte. Zmago si je na osnovi točk strokovne žirije (dr. Lidija Honzak - direktorica LUI, Gregor Ferlež - podjetnik, inovator, mag. Sabina Rajšelj - UL, dr. Janez Stare - FU, David Bertalanič, študent FU) priborila skupina First Impact, ki želi pomagati vsem, ki imajo težave s komunikacijo in zaradi tega na razgovorih za službo ne naredijo najboljšega vtisa. Preko njihove aplikacije lahko uporabnik v varnem okolju kadarkoli in kjerkoli opravi razgovor z virtualnim delodajalcem, se posname, ogleda video posnetke z vajami in nasveti ter drugo.

Ostale skupine so predstavile prav tako zanimive, kreativne rešitve za lažje in hitrejše zaposlovanje mladih:

•    Tsunami
Skupina Tsunami je ustanovila podjetje v sklopu Fakultete za upravo, kjer zaposluje strokovnjake iz različnih relevantnih področij, kot so finance, management, marketing itn. Glavne aktivnosti podjetja so prodajanje storitev iz naštetih področij drugim podjetjem ter mentorstvo študentom na praksi, ki te storitve za zunanje naročnike izvajajo.

•    Dr. MAG
Dr. MAG je posrednik med podjetji in prakso za študente. Njegova glavna aktivnost je iskati specifične prakse, ki so vezane na teoretično znanje, pridobljeno na fakulteti pri posameznih predmetih.

•    Navy Seals

Navy Seals pomagajo mladim, ki se borijo s pomanjkanjem kompetenc pred prvo zaposlitvijo. Njihova spletna platforma vključuje informacije o trgu, te informacije primerja s profili uporabnikov in jim predlaga, katere kompetence bi še potrebovali glede na njihovo željeno zaposlitev. Takoj jim predloži izobraževanja, ki te kompetence omogočajo.

Kreativno delavnico je Fakulteta za upravo organizirala v sodelovanju s Študentsko organizacijo in Študentskim svetom Fakultete za upravo ter zunanjimi mentorji za oblikovalsko mišljenje in načrtovanje storitev - Servis 8.