Študenti navdušeni nad poletno šolo na Islandiji

Študenti navdušeni nad poletno šolo na Islandiji

10. julij, 2019

Trije študenti naše fakultete so se udeležili poletne šole v Reykjaviku na Islandiji. Ta je potekala v okviru projekta Erasmus+ strateška partnerstva na University of Iceland v času od 10.  do 15. junija 2019 na temo »Leadership in Small States«.


Svoje vtise z Islandije so strnili takole:

»Na poletni šoli v Reykjaviku je sodelovalo 16  študentov magistrskega in doktorskega študija iz Litve, Danske, Švedske, Estonije, Madžarske, Anglije in Slovenije.  Program poletne šole je bil pester: predavalo nam je osem predavateljev iz različnih držav, udeležili smo se predstavitve letnega poročila o stanju zavezništva NATO-a v lanskem letu in pregleda 70-letne zgodovine evroatlantskega zavezništva, ki nam ju je predstavil generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg, obiskali smo Ministrstvo za zunanje zadeve, sprejel pa nas je tudi sam predsednik države Guðni Thorlacius Jóhannesson.

Tema poletne šole »Leadership in Small States« je bila zelo zanimiva, dobro predstavljena in utemeljena na konkretnih primerih. Med predavanji je bilo veliko interaktivnega sodelovanja, iskanja primerov, predstavljanja lastnih mnenj in utemeljevanja izbire, kar je privedlo do številnih zanimivih debat. Po vsakem predavanju smo morali za domačo nalogo napisati analitičen članek na temo predavanja v obsegu od 400 do 500 besed.  To se je izkazalo za koristno, saj smo na ta način sproti analizirali predavanje in se pripravljali na izpit. Žal pa nam je manjkalo časa za druženje oz. izlete s preostalimi študenti (razen skupinskega učenja). Kljub temu pa smo si uspeli izboriti čas za sproščanje v vročih bazenih (38 – 40 ° C), kamor smo dvakrat »pobegnili« pred ali po učenju. En dan v tednu smo bili vsi študenti povabljeni k profesorju domov na neformalno druženje s pico in družabnimi igrami.

Na Islandiji smo se imeli zelo lepo. Poletna šola v Reykjaviku nam je prinesla nova poznanstva, ogromno novega znanja in nam vzbudila dodaten interes za spremljanje političnih odnosov.

Naše bivanje na Islandiji smo po zaključku poletne šole podaljšali za en teden, da smo lahko raziskovali in odkrivali čare otoka, ki so tako prekrasni, da se jih ne da opisati z besedami!”

Neja, Brigita in Peter