Soba pobega na Fakulteti za upravo - Drzni si upravljati prihodnost

Soba pobega na Fakulteti za upravo - Drzni si upravljati prihodnost

15. februar, 2018

Skoraj vsi poznamo koncept sobe pobega (angleško escape room). Tudi na Fakulteti za upravo smo se odločili, da k promociji fakultete in naših študijskih programov pristopimo malo drugače. Našo sobo pobega smo tematsko priredili na način, da so uganke, predmeti, skriti namigi, logične povezave neposredno povezani z vsemi področji raziskovanja na fakulteti. Za promocijo fakultete (informativni dnevi za dijake) so bili izzivi »lažji«, lahko pa jih bomo priredili starejši populaciji ali pa taki, strokovno bolj podkovani.

Vzpostavili smo dva koncepta sobe pobega, in sicer: mobilno verzijo (avtodom Miško) in fiksno verzijo, ki je na fakulteti v 2. nadstropju.

Mobilna soba pobega

Poglavitni namen mobilne sobe pobega je bil dijakom približati študij na Fakulteti za upravo. Poleg študija na fakulteti pa so obiskovalci spoznali pomen timskega dela in pridobili nova znanja.

Mobilno sobo pobega smo premierno predstavili na sejmu izobraževanja in poklicev Informativa 2018, sledila so gostovanja po srednjih šolah, gimnazijah in dijaških domovih – obiskali smo Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota, Gimnazijo Murska Sobota, Gimnazijo Kranj, Škofijsko klasično gimnazijo, Gimnazijo Šentvid, Dijaški dom Poljane, Gimnazijo Slovenske Konjice, Dijaški in študentski dom Celje, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana, Srednjo ekonomsko šolo Ljubljana, Dijaški dom Vič ter Srednjo gostinsko in turistično šolo Radovljica. Svoje poslanstvo je naš Miško nadaljeval na informativnih dnevih, pred Fakulteto za upravo.

V obdobju od 26. 1. 2018 do vključno 10. 2. 2018 je rešitve v mobilni sobi pobega iskalo 541 obiskovalcev. Vsi so bili nad drugačnim, inovativnim pristopom predstavljanja Fakultete za upravo navdušeni. Odzivi so bili več kot odlični.

Nuša Kovač, 3. b., Gimnazija Slovenske Konjice je z nami delila svoje vtise:
"V četrtek, 1. februarja 2018, so Gimnazijo Slovenske Konjice obiskali študentje Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Pripeljali so avtodom, preurejen v mobilno Sobo pobega (Ecsape room). Dijaki smo se razporedili v skupine s štirimi ali petimi člani in se preizkusili v reševanju zanimivih ugank. Prvotno navdušenje je tik pred vstopom v vozilo zamenjala rahla živčnost. Dodatni pritisk je povzročala 15-minutna časovna omejitev, v kateri smo morali razrešiti vse izzive. Najprej smo bili malo neorganizirani, a smo kmalu začeli lepo sodelovati. Pri reševanju ugank je bilo ključno prav timsko delo, ki ga na fakulteti, ki se nam je predstavila, še posebej spodbujajo. Vse ekipe so se odlično odrezale, naše profesorice pa so postavile absolutni časovni rekord. Dijaki smo bili nad novo in zanimivo izkušnjo izredno navdušeni in bi jo z veseljem še ponovili."

Fiksna soba pobega


Fiksna soba pobega čaka svoje obiskovalce v 2. nadstropju Fakultete za upravo. Luč je ugledala v času informativnih dnevov, v njej so prvi obiskovalci že preizkusili svoje znanje in sposobnosti.

Zberite pogum in pošljite prijavo na elektronski naslov sobapobega@fu.uni-lj.si. Deležni boste nepozabnega doživetja!