Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika

Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika

14. november, 2018

Ob 14. novembru kot dnevu slovenskega znakovnega jezika smo na Fakulteti za upravo pri predmetih o upravnem postopku gostili tolmača za ta jezik Romana Demirja.

Na predlog Zveze društev gluhih in naglušnih je Vlada Republike Slovenije leta 2014 določila 14. november za dan slovenskega znakovnega jezika, tj. jezika, v katerem se sporazumeva večina gluhih.

Ob tej priložnosti smo na Fakulteto za upravo kot gostujočega predavatelja povabili tolmača za slovenski znakovni jezik Romana Demirja, ki je študentom 3. letnika univerzitetnega in 2. letnika visokošolskega programa pri predmetih prof. dr. Polonce Kovač o upravnem postopku predstavil zakonski in dejanski položaj in pravice gluhih oz. naglušnih iz svoje bogate prakse.

Zveza društev gluhih pa je ob letošnjem dnevu predlagala tudi umestitev znakovnega jezika v Ustavo RS in pripravila projekcijo filma o življenju gluhih in njihovih otrok.

Pogovor MMC s tolmačem Romanom Demirjem pa je na voljo tukaj>>.

Študenti vabljeni, da se udeležite tečaja slovenskega jezikovnega jezika na Zavodu Šolt, ki ga subvencionira Univerza v Ljubljani, naslednja izvedba bo od 22. 11. 2018. Več informacij vam je na voljo tukaj>>.