Izobraževanje o prvi pomoči in uporabi defibrilatorja

Izobraževanje o prvi pomoči in uporabi defibrilatorja

05. december, 2017

Svetovalno-izobraževalni center Fakultete za upravo je v torek, 5. decembra 2017, za študente in zaposlene organiziral izobraževanje o nudenju prve pomoči in uporabi defibrilatorja. Prikaz so izvedli naša sodelavka Janja Juršič, gasilec bolničar Miha Somrak ter naša študenta Melanija Močnik in Matic Močnik.

S pomočjo lutk so prikazali osnove prve pomoči, masažo srca in umetno dihanje ter uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja  (AED). Prvo tovrstno izobraževanje smo na fakulteti za zaposlene izvedli že marca 2016, ko smo namestili  avtomatski zunanji defibrilator. 

Pravočasno nudenje osnovnih postopkov oživljanja in uporaba defibrilatorja dokazano povečata možnost preživetja v primeru srčnega zastoja. Manj je hospitalizacij in tudi krajše so, zdravljenje je bolj učinkovito, okrevanje in kakovost življenja po poškodbi ali obolenju so boljše.

Avtomatski zunanji defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ dva gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo. Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko naredimo toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in reši življenje.