Dekanov novoletni nagovor

Dekanov novoletni nagovor

19. december, 2019

Spoštovani,

v decembrskem času, ko smo že polni načrtov za vnaprej, nam misli uhajajo tudi k utripu iztekajočega leta. In kaj vse pomembnega se je v 2019 dogajalo na naši fakulteti?

Zelo smo lahko ponosni, da smo se na šanghajski lestvici univerz ARWU za leto 2019 uvrstili med 101 do 150 najboljših v kategoriji javne uprave. Rezultat posredno govori o tem, da so rezultati našega raziskovalnega dela na področju javne uprave primerljivi z rezultati kolegov na priznanih svetovnih univerzah.

Začeli smo z izvajanjem novega ARRS temeljnega projekta z naslovom Spremembe upravljanja in izvajanja storitev javne uprave v dobi digitalizacije (ATLAS), pod vodstvom izr. prof. dr. Aleksandra Aristovnika, ki je bil v Sloveniji edini dodeljen temeljni raziskovalni projekt ARRS s področja upravno-organizacijskih ved.

Ponosni smo lahko tudi, da je bil projekt transnacionalnega programa Interreg Območje Alp - Alpine Research and Innovation Capacity Governance (A-RING), pod vodstvom prof. dr. Maje Klun, izbran za sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, na projektu pa fakulteta sodeluje kot partner.

Tudi v letu 2019 smo si prizadevali za krepitev mednarodnih sodelovanj. V luči sodelovanja s tujino moramo omeniti štiri na novo dobljene ARRS bilateralne projekte z Združenimi državami Amerike, dva nova projekta z Rusko federacijo in en projekt z Zvezno republiko Nemčijo.

Sodelovanje nadaljujemo tudi z negospodarstvom in gospodarstvom preko javnih razpisov PKP ter ŠIPK, saj je bilo v letu 2019 izvedenih pet projektov.

Ponosni smo, da je naša znanstvena revija CEPAR, ki je letos izšla dvakrat, z uvrstitvijo v podatkovno bazo ESCI (Emerging Sources Citation Index) pri Web of Science (Thomson Reuters) prejela prvo potrditev uspešnega stremljenja k izboljšavam in doseganju najvišje začrtanih ciljev.

Pri fakultetni založbi smo izdali dva dopolnjena učbenika, tri ponatise učbenikov ter dve znanstveni e-monografiji. Na Dnevu založbe nas je obiskal eden najvidnejših predstavnikov slovenskega oglaševanja, kreativec in pisec Aljoša Bagola, dogodek pa je glasbeno obarvala Alenka Godec.

V 2019 smo uradno postali športnikom prijazna fakulteta. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez nam je podelil certifikat Športnikom prijazno izobraževanje. Njegovo upravičenost so ponovno potrdili tudi naši košarkarji, ki so že tretjič osvojili naslov univerzitetnih prvakov. Študentka Lara Janželj pa je v šahu postala univerzitetna državna prvakinja med ženskami.

Športu in študiju je bilo posvečeno tudi letošnje srečanje našega Alumni kluba. Na njem smo gostili znane slovenske športnike, med drugim tudi olimpijsko podprvakinjo Saro Isaković, našo diplomantko, olimpijko Petro Robnik in nekdanjega nogometnega reprezentanta Tončija Žlogarja.

Fakultetni utrip v 2019 so zaznamovale tudi konference in strokovna srečanja ter druženja. Organizirali smo dogodke, kot so Dnevi slovenske uprave, posvečeni oblikovanju boljših predpisov, Akademija javnega sektorja o izzivih in potrebnih spremembah na področju delovanja javne uprave, Študentska konferenca o kariernih priložnostih in izzivih v domačem in mednarodnem okolju, prvič pa smo organizirali tudi Pedagoško konferenco. V študijskem procesu smo gostili veliko eminentnih strokovnjakov iz prakse. Že tretje leto zapored smo kot predavateljico na fakulteti gostili njeno ekscelenco Isabelle Poupart, veleposlanico Kanade v Sloveniji. Za študente smo pripravili tudi delavnico Uprava gre v pravo smer, v okviru katere so reševali konkretne izzive iz prakse, ob dnevu Evrope pa je našim študentom predavala evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Izbrali smo tudi najboljšo izboljšavo v javni upravi v letu 2019. Zmaga je pripadla FURS-u za mobilno aplikacijo E-davki.

V letu, ki se izteka, smo na fakulteti  investirali tudi v postavitev sončne elektrarne na strehi našega objekta, ki bo začela delovati z januarjem 2020. Tako bomo postali ekološko prijaznejši. Računi za elektriko se bodo zmanjšali, investicija pa se nam bo povrnila v največ osmih letih.

In nenazadnje, že v začetku leta smo spremenili tudi naše angleško poimenovanje – postali smo Faculty of Public Administration.

Med posamezniki, ki jih velja posebej izpostaviti, so vsekakor tisti, ki so v letu, ko Univerza v Ljubljani praznuje svojo stoletnico, prejeli univerzitetna priznanja in plakete. Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge posameznika pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ustvarjanja univerze in za krepitev njenega ugleda prejela je prejela prof. dr. Polonca Kovač. Ireni Žužek in Mihi Lebiču je pripadlo priznanje  za strokovne sodelavce, študent Domen Gril pa je prejel svečano listino za študenta za najboljše študijske dosežke. Vsem nagrajencem iskrene čestitke!

Navedeni dosežki, dogodki, premiki in spremembe so plod prispevka posameznikov in skupnosti Fakultete za upravo. Tvorimo jo zaposleni in zunanji sodelavci, študentje in diplomanti, poslovni partnerji in posamezniki, ki z naklonjenostjo podpirate naše delovanje in razvoj. Vsem lepa hvala in priporočilo za dobro sodelovanje tudi vnaprej!

Vsem skupaj želim uspešno, igrivo in radosti polno leto 2020.

Srečno!

Prof. dr. Janez Stare, dekan