Okrogla miza “IZZIVI SLOVENIJE 2020”: Vizija razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

Okrogla miza “IZZIVI SLOVENIJE 2020”: Vizija razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

28. september, 2017

V organizaciji Zavoda 14 bo na fakulteti potekala okrogla miza o izzivih Slovenije do leta 2020 na temo vizije razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain) je ena izmed največjih tehnoloških inovacij zadnjega obdobja. Po mnenju številnih strokovnjakov prinaša drugo internetno revolucijo, saj naj bi korenito spremenila sklepanje poslov in delovanje podjetij ter javne uprave. Z novo tehnologijo veriženja podatkovnih blokov zato prihajajo novi koncepti, ki bodo poenostavili procese in v različnih delih družbe odpravili številne posrednike. Eden pomembnih vidikov razvoja nove tehnologije predstavlja nastanek in razvoj kriptovalut (Bitcoin, Ethereum ipd.) – gre za digitalne valute brez materializirane oblike, katerih ne regulirajo finančne institucije. Glede na skokovito rast uporabe kriptovalut in vse hitrejši razvoj nove tehnologije, se povsem utemeljeno postavlja vprašanje, ali in kdaj bodo kriptovalute izrinile tradicionalne valute, ali lahko posamezniki oz. podjetja danes poslujejo izključno s kriptovalutami, kako je takšno poslovanje regulirano in obdavčeno. Pri konceptu veriženja podatkovnih blokov gre torej za globalen in decentraliziran sistem, ki v večini držav še ni pravno reguliran in nadzorovan. Povečana uporaba kriptovalut zato povzroča mnoga vprašanja ne le za uporabnike, temveč tudi za zakonodajalce. Kako, če sploh, obdavčiti dejavnosti, povezane s kriptovalutami? Se bodo v duhu zaostrenih pravil o preprečevanju pranja denarja »nadzorovane« osebe zatekale k hrambi svojega premoženja v obliki bitcoinov ali drugih kriptovalut? Bi morali dovoliti naložbe v kriptovalute in kako te regulirati? Vendar pa nove tehnologije prinašajo tudi druge velike spremembe, npr. t. i. pametne pogodbe (ang. smart contracts), ki bodo močno vplivale tako na prihodnje kot sedanje procese delovanja družbe. Na področju delitvene ekonomije (ang. sharing economy) se bodo lahko uporabniki neposredno dogovorili s ponudniki, brez posrednikov in provizij spletnih platform; uporaba te tehnologije bo mogoča tudi pri volitvah in referendumih, kjer bi s pomočjo digitalnega odtisa volivec svoj glas oddal od doma, omogočene pa bodo tudi številne druge spremembe v javni upravi in vsesplošni zakonodaji. Procesi, kot je na primer sproščanje ‘plomb’ v zemljiški knjigi, bodo lahko namesto v nekaj mesecih ali celo letih, izvršeni v nekaj minutah.

Nova tehnologija pa s sabo prinaša tudi vrsto odprtih vprašanj, povezanih predvsem z njihovo pravno ureditvijo. Regulatorji in pravni strokovnjaki so se s temi vprašanji že začeli ukvarjati na nadnacionalni in nacionalni ravni, vendar se za zdaj pravi regulaciji večinoma še izogibajo. Dejstvo je, da je trenutna regulacija postavljena za poslovne modele, ki počasi izumirajo. Zato bomo na okrogli mizi s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledali, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorili o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Vabljeni, da pri sooblikovanju odgovorov na navedena ključna vprašanja razvoja tehnologije ‘blockchaina’ sodelujete tudi vi s sodelovanjem na okrogli mizi, ki bo potekala v sredo, 11. 10. 2017, ob 17h na Fakulteti za upravo (UL), Gosarjeva ul. 5, Ljubljana.

Predvideni program omizja “Izzivi Slovenije 2020”: Vizija razvoja in ureditve blockchain tehnologije v sodobni družbi:

16:40-17:00  Prihod in sprejem udeležencev

17:00-17:15  Pozdravni in uvodni nagovor:

    dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavod 14 in Fakulteta za upravo, UL
    dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30  Predstavitev blockchain tehnologije

    dr. Peter Merc, direktor Lemur Legal

17:30-19:15  Omizje: Vizija razvoja in ureditve blockchain tehnologije v sodobni družbi

    - Tilen Božič, državni sekretar na Ministrstvu za finance
    - dr. Nejc Brezovar, državni sekretar na Ministrstvo za javno upravo
    - dr. Peter Merc, direktor Lemur Legal
    - Nejc Novak, LL.M., odvetniška pisarna Novak Rutar
    - Jan Isakovič, direktor Cofound.it
    - dr. Jaka Vadnjal, direktor Hranilnice LON d.d.
    - prof. dr. Matjaž Branko Jurič, redni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko, UL

Moderator: Gregor Plantarič, Zavod 14

19:15- Druženje s pogostitvijo

Udeležba na dogodku je brezplačna, zato vas vljudno prosimo, da se do vključno torka, 10. 10. (do 12h) na dogodek prijavite preko spleta. Za dodatne informacije so vam na voljo na naslovu info@zavod14.si

Vabljeni!